keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Herppejä herppejä

Kun aikoinaan sain nuo nykyiset kotiloni, ja kasvattaja kirjallisissa hoito-ohjeissa mainitsi Facebookin ryhmän "Herppiharrastajat", en olisi ikinä voinut uskoa, että hullaannuin herpeistä näin paljon. 

Kotootahan minulta löytyy tosiaan kaksi 7kk ikäistä achatina fulicaa, Heta ja Fortunatus. Ne asuvat suurinpiirtein 90l kokoisessa lasiterraariossa, ja sinne mahtuisi siis kaksi-kolme kappaletta lisää kotiloita. Ja kun lomalla selailimme Tytön kanssa eri achatina-lajeja netistä, se hinku uusien kotiloiden hankkimiseen vain kasvoi ja kasvoi... Vaarallista tämä herppien hankkiminen. Nyt alustavasti olen laitellut muutamaan Faunattareen ja kasvattajalle sähköpostia noista kotiloista, koska olisi tarkoitus hankkia Tytön kanssa samaan aikaan muutama eri kotilo.
Ensimmäisenä haaveena tosiaan olisi muutama uusi kotilo. En ehkä nyt ihan achatina fulicaa enää haluaisi, vaan jotain vaihtelevampaa. Erityisesti achatina fulica white jade, achatina reticulata albino ja achatina iredalei ovat mielessä. Nehän eroavat ulkonäöllisesti eniten achatina fulicoista siten, että ne itsessään ovat vaalean värisiä (vrt. perus achatinat, jotka ruskeita), ja kuoretkin näillä lajeilla ovat upeamman värisiä. Vaikka ei aina eläimiä saisi hankkia ulkonäön perusteella, nyt on kyllä niin helppo lemmikki kyseessä (ja koska olen tullut lajin kanssa jo tutuksi), että uskallan nyt vähän valita silmää miellyttäviä lajeja.

Achatina fulica white jade
Kuva: Google
Achatina reticulata albino
Kuva: Google
Achatina iredalei
Kuva: Google
Toisaalta myös muita herppieläimiä on haaveisssa. Esimerkiksi kääpiöparta-agama tai ihan normaali parta-agama on pitkään ollut mielessä. Myös leopardigekko houkuttaisi kanssa. Puhumattakaan sauvasirkoista. Ötökkäpelkoisena myös jättiläistuhatjalkainen on ruvennut kiinnostamaan entistä enemmän. Keltaisessa pörssissä näin ilmoituksen tässä yksi päivä berberinskinkkipariskunnasta, arvatkaa vain, olinko ihan kikseissä... Viljakäärmekin olisi tarkoitus hankkia jossain vaiheessa. Niin ja maakilpikonnastakin olen ruvennut kiinnostumaan! Ehkä kanssa ruusukuoriaisiakin, vaikka ne ovatkin lähes pelkästään katselueläimiä (itseasiassa aikoinaan harkitsin ruusukuoriaisten ja kotiloiden väliltä, päädyin sitten kotiloihin...).

Ruusukuoriainen
Kuva: Google
Sauvasirkka
Kuva: Google
Parta-agamia
Kuva: Google
Ja, no, vaikka tämä ei herppejä koska, niin eksoottisia eläimiä kuitenkin... Tänään lintukurssilla puhuimme myös eri häkkilintulajeista. Sinikelta-ara kiinnostaa minua ihan tosi paljon, ja Torissa näin yhdessä vaiheessa sellaisesta myynti-ilmoituksen.. Siis ah, aivan upean näköinen ja hieno papukaija, pitkäaikainen haave, mutta tiedän, että sellaiselle en voisi tarjota kovin luonnollisia olosuhteita, joten se varmaan jääköön vain haaveeksi. Kuitenkin haluan luoda hankittavalle eläimelle parhaat mahdolliset lähes luonnolliset elinolosuhteet, ja tämän lajin kohdalla se on aika vaativaa ja hankalaa. Linnuista puheenollen, harmaapapukaijaa olen kanssa miettinyt.

Sinikelta-ara, niin komea lintu!
Kuva: Google
Ihan hullua, täysin. Mutta herpit vievät kyllä mennessään. Niin kauan, kun en asu omassa kodissa, minun on tyydyttävä vain kotiloihin. Ja nuo em. mainitut kotilot ovat tällä hetkellä realistisin vaihtoehto hankkiakin, kun menevät hyvin samaan terraarioon noiden nykyisten kavereiden kanssa. Ties minkälaisen eläintarhan hankin, kun joskus sitten muutan omaan kotiin..
Tottakai aion joskus hamassa tulevaisuudessa hankkia koiran, marsuja, ehkä hiiriä yms. Mutta herpit ja linnut ovat vallanneet ison osan sydämestäni tällä hetkellä. Onhan jonkun leopardigekon hoitaminen omalla tavallaan mielenkiintoisempaa kuin vaikka kultaistennoutajan. 

- Kiwi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti