lauantai 10. syyskuuta 2016

Talviunen paikka

Kotilomäärä on yhdeksästä madaltunut nyt seitsemään, kun viinimäkikotilot Kaala ja Tado pääsi paremmille niitylle. Eipä nuo viinimäkikotilot oikein minun juttuni ollutkaan, mutta ehkä joskus sitten. Nyt kiinnostaa enemmän vain nuo achatina-lajiset kotilot.
Mingo on kasvanut jo sen verta isokokoiseksi, että se pääsi pakasterasiasta asumaan Lumin kanssa faunaboxiin. Lumihan asui alunperin viinimäkikotiloiden kanssa, mutta niiden poistuessa ja Mingon kasvaessa ajattelin siirtää Mingon sinne. Ainakin siksi aikaa, kunnes Mingo kasvaa turhan isoksi sinne boxiin. Ja on muuten ihanan eläväinen tapaus tuo Mingo, liikkuu kokoajan ja on aktiivisempi kuin kukaan noista muista kotiloista.


Lumi kasvaa erittäin hitaasti, ja sen kuori on tosi huonossa kunnossa. Repaleisen näköinen, erittäin ohut ja suoraan sanottuna ruma. Tosin Lumihan on jadatzi-jade-risteytys, ja Tytön kanssa jutellessa mietettiin, että tuo risteytys voi aiheuttaa ongelmia Lumin kuorelle; jadatzi on hitaasti kasvava laji, ja white jade nopeasti kasvava, ja kun molempien geenit ovat ristiriidassa, niin kuoresta tulee tuon näköinen. Vähän harmittaa, koska Lumi on muuten nätti, mutta niin kauan, kun tuo kuori on ok, en tee mitään ihmeellisempää. Kyllähän tuolle kalkki maistuu, eli ei voi siitä olla kyse.


Iiris viettää rauhallista elämää kahden lehtokotilon kanssa. Netta ja Jere metsästi muutamia viikkoja sitten kaksi lehtokotiloa, ja kovasti hoitavat niitä. En kuitenkaan viitsinyt ihan kokonaan niille etsiä omaa rasiaa, joten saavat asua Iiriksen kanssa. Ja ei Iiris näytä panevan pahakseen... Iiriksen vauvoistahan on vielä kaksi kasvamassa luonani, ja ne lähtee pian omiin koteihinsa. Sitten on taas kotilomäärä sinänsä pienempi.


Åke, Fortunatus ja Heta elelee ihan perus kotilon elämää. Nyt olen viimeisten kolmen viikon ajalta tehnyt havaintoa, että Åke vetäytyy kokoajan kuoreensa. Tulee kyllä esiin sumuttaessa ja kylvyssä, mutta muuten vetäytyy sinne aina. Pieni googlettelu kertoi sen, että kotilot ilmeisesti normaalistikin saattavat tähän aikaan vuodesta olla väsyneempiä, koska luonnossahan ne menisivät nyt talvihorrokseen. Minullahan oli suunnitelmissa siirtää nuo isoimmat aksut horrokseen lähempänä talvea (koska eivät kasva enää, joten kasvu ei voi häiriintyä), mutta koska Heta ja Fortunatuskin ovat melko apaattisia näin ilmojen kylmetessä, ajattelin siirtää nuo kaikki nyt horrokseen. Saivat eilen bataattia, se jääköön nyt noiden "viimeiseksi" sapuskaksi ennen horrokseen siirtymistä.


Åke vetäytyneenä kuoreen
Heta
Fortunatus
Blissaa en laita horrokseen. Se asuu siis aksujen kanssa samassa boxissa, mutta sitä en halua laittaa horrokseen. Blissa menee siis näillä näkymin Tiiulle hoitoon siksi aikaa, kunnes aksut horrostaa. Nuo voivat hyvinkin horrostaa muutamankin kuukauden, joten Blissa saa asua muualla ihan kivan aikaa. 


Noniin. Asiasta toiseen, nyt pitäisi mennä laittamaan hiukset. Lähdetään päivemmällä äidin kaverin pojan synttäreille. Ja aina kun on mahdollisuus tälläytyä, niin kyllähän mä tälläydyn... Koko aamun olen hoidellut kanoja, kaneja ja kotiloita, joten josko nyt sitä omaakin aikaa.

-Kiwi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti