sunnuntai 6. marraskuuta 2016

#vainherppijutut

En ole maininnutkaan, mutta kotilojoukkoamme vahvistaa nykyään edesmenneen Mingon sisar Tuksu. Tuksu oli vielä ilman kotia vailla, ja Tyttö ehdotti, jos se muuttaisi luokseni. Ja nyt Tuksu asustaa täällä, yksinään 1l boxissa, koska se on vielä liian pieni ja heiveröinen muiden kanssa samassa tilassa asumiseen. En ole nyt siksi laittanut tähänkään kuvia Tuksusta, koska koitan olla käsittelemättä sitä yhtään ylimääräistä.

Max on rohkaistunut. Silloin, kun Max muutti luokseni, kesti tosi kauan, että se uskalsi tulla aina kuoresta näkyville. Monta kertaa olen saanut sen vahingossa melkein horrokseen ja sen kuorikin on välillä enemmän tai vähemmän kärsinyt käsittelyistäni. Muttei enää. Max on uteliaampi ja tulee aina kuorestaan tutkimaan, mitä nyt tapahtuu, kun sumutan boxia tai vaihdan ruokaa. Kasvaa toooooodella hitaasti, mutta se on noilla tiikerikotiloilla ilmeisesti ominaista, tuo hidas kasvu. Blissahan tuli minulle jo 10kk ikäisenä, joten en tiedä, kuinka hitaasti sen kasvu on edennyt nuorempana.


Myönnän, että olen nyt vähän laiskistunut. En ole enää samalla lailla jaksanut panostaa Iiriksen keltapainoitteiseen ruokavalioon, ja sen kuori on ruvennut menemään hassun sävyiseksi - se ei ole enää niin upean keltainen. Koen kuitenkin, että jos Iiris muuten liikkuu ja paskoo ja voi hyvin, ei se kuoren väri ole nyt ihan tärkein asia huolehdittavaksi. Asiaahan vaikeuttaa se, että samassa tilassa asuu Max ja Lumi, ja ne eivät voi vetää kokoajan keltapainoitteista ruokaa. Iiris voi hyvin, se on tärkeintä.Yhdessä vaiheessa suunnittelin Lumin lopettamista, koska Lumen kuori on ikävän näköinen. Se kasvaa, mutta on todella ruma. Syynä todennäköisesti se, että Lumi on white jaden ja jadatzin risteytys, ja nuo kummatkin lajit kasvavat niin eri tahtiin, että Lumen geenit tappelee keskenään ja siksi sen kuori on tuollainen. Kuitenkin, en halua luopua yhdestäkään kotilosta turhaan enää. Toki jos Lumen kuori rupeaa vaikuttamaan sen eloon negatiivisesti, sitten on eri asia. Mutta vielä nyt se ei ainakaan vaikuta (*koputtaa puuta*). Viime kuussa hankimme neljä sauvasirkkaa (bacillus rossius) äidin kanssa. Alkuperäinen suunnitelma oli kaksi sauvasirkkaa, mutta henkilö, jolta sirkat haimme, antoi neljä, koska ei voi tietää, josko joku sirkoista kuolisi kasvaessaan tms. Siksi niitä on neljä. Kotiloihin verrattuna erittäin helppoja otuksia; pärjäävät viherkasvien lehdillä, salaateilla ja ohuilla kurkun siivuilla. Sumutus muutaman kerran päivässä siten, että boxin seinillä on vesipisaroita (juovat niistä) mutta olosuhteiden ei tarvitse olla niin kosteat kuin kotiloilla. Eivät ujostele käsittelemistä, ja ovat melko kauniita otuksia. Nuo eivät kuitenkaan elä kuin suunnilleen 12-18 kuukautta, mutta on niistä kuitenkin pienesti iloa. Kivoja, todella kivoja.
Sirkkojen boxi ei vaadi paljon; muutama kiipeilyoksa, ruokaa, vähän pohjamateriaalia.

Tosiaan, kävimme viime kuussa Tytön kanssa Kotkassa Lillin eläinkaupassa loppuunmyynnissä, ja ostimme molemmat 1,5l Komodo Spray Mister -painesumutinpullot. Vasta Tytön luona huomattiin, että kumpikaan pulloista ei toimi, ja olivat viallisia. Järkeä ei kuitenkaan ollut mennä vaihtamaan tai pyytämään rahoja takaisin, koska olivat loppuunmyynnin takia alennuksessa, eivätkä loppujen lopuksi nyt niin kalliita olleet. Harmitti kyllä kovin. Otin yhteyttä jopa pullon valmistajaan (kehnolla englannin kielellä) mutta kuitenkin selvisi, että meidän pullomme ovat viallisia. Tänään löysin Nummelan Hong Kongista vain viidellä eurolla (alennuksessa) puutarhaosastolta Grouw -merkkisen 1,5l painesumutinpullon. Ja toimii kuin unelma! (Näen myös tuon käytössä, mikä siinä Komodo Misterissä oli tarkemmin ottaen vikana...). Sumuttaa kunnolla ja pitkään ja venttiiliä kääntämällä sumutus vaihtuu erilaiseksi halutessaan. Nyt on tämän tytön sumutukset pelastetttu. Olen ostanut kotiloiden aikana 3-4 erilaista käsisumutinpulloa, ja koska noita boxeja on eri kokoisia ja erilaisia, käsi kipeytyy todella nopeasti perus sumutinpullon käytössä. Siksi olen haaveillut tästä painesumuttimesta ja ah tyytyväisempi en voi olla. Suosittelen.

Eipä tarvitse enää tuon sinisen kanssa tapella...
Huomenna alkaa melkein 2kk pituinen työharjoittelujaksoni täällä Mustissa&Mirrissä. Vähän niin kuin jännittäisi.

- Kiwi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti