maanantai 19. joulukuuta 2016

Joulukalenteriluukku 19: Peliarvostelu - Beyond: Two Souls


(c) Google
Vähän erilaisempi joulukalenteriluukkuteksti tänään. Tällä kertaa ajattelin jakaa kokemukseni yhdestä mielestäni parhaimmasta videopelistä ikinä. En tiedä, josko joku vaikka kiinnostuisi, ja haluaisi itsekin kokeilla tätä peliä...

Viime vuonna katsoin PewDiePien pelivideoita Youtubessa, ja yksi peleistä herätti kiinnostukseni; Beyond: Two Souls. Rupesin selvittelemään, että mistä niitä pelejä saisi Suomesta, ja heitin äitille joululahjatoiveen siitä. Olin yhtä hymyä, kun jouluna paketista löytyi tuo peli. Edelleen se on kovassa käytössäni. Siihen ei vaan voi kyllästyä!

Pelin idea

Quantic Dreamin kehittämässä ja David Cagen käsikirjoittamassa videopelissä kuvataan nuoren Jodie Holmesin elämää eri ikävaiheissa, aina lapsesta aikuisikään saakka. Pelin tekee mielenkiintoiseksi se, että Jodien mukana kulkee näkymätön olento Aiden, joka on jonkinlaisessa linkissä Jodieen, eikä voi siis lähteä Jodien luota. Kukaan muu ei näe tai tunne Aidenia, ainoastaan Jodie. Aiden on kuin ylisuojeleva isoveli, joka aiheuttaa toisinaan ongelmia Jodien mielestä, mutta toisinaan taas on suuri pelastus Jodielle. Jodien paranormaalit kokemukset rupeavat kiinnostamaan sekä muita ihmisiä, että tutkijoita ja CIAa myös. Siitä lähtien Jodien elämä tulee olemaan yhtä sekasortoa.
Se, mihin suuntaan peli aina etenee, riippuu pelaajan valinnoista. Pelin aikana tulee monta kertaa erilaisia tilanteita, jossa pelaaja voi valita vaihtoehdon A tai B (tai toisinaan myös C tai D). Myös Jodien suhteet tiettyihin henkilöihin pelissä riippuu pelaajan tekemistä valinnoista.

(c) Google

(c) Google

Oma mielipiteeni

Grafiikka

Peli on erittäin onnistuneesti tehty. Sen grafiikkojen taso on jotain niin huimaa, että toisinaan pelaaja pystyy kuvittelemaan itsensä peliin. Pienetkin yksityiskohdat on tehty tarkkaan, ja se tekee pelistä hyvin erilaisen kokemuksen pelatessa. Hahmothan on luotu ihan oikeiden ihmisten pohjalta (Jodie on tehty Ellen Pagen näkökuvaksi esimerkiksi), joten hahmoista näkee erittäin hyvin niiden tunnereaktiot.

(c) Google

Musiikki

Koko pelin ajan pelissä kulkee aina jollain tavalla hieman kuumottava musiikki. Yksi tietty musiikki kiertää monissa pelin tapahtumissa eri ääneentaajuuksilla, mistä tykkään itse kovasti. Sellainen ehkä jopa aavemainen musiikki on vahvasti läsnä jatkuvasti pelissä.

Hahmot

Päähahmosta Jodie Holmesista pidän todella paljon. Lapsena Jodie vaikuttaa mielestäni melko mitäänsanomattomalta, koska en mielestäni ole nähnyt kovinkaan usein hänen silloin nauravan tai hymyilevän. Lapsuuden ajan Jodiella on melko passiivinen ilme, ja suuremmat tunnereaktiot ajoittuvat Jodien nuoruus- ja aikuisikään. Pelaaja pelaa Jodiella pääsääntöisesti, joten siinä oppii aika äkkiä, millainen Jodie on luonteeltaan. Itse ainakin aloin melkein aina kanssa itkemään, jos Jodiekin alkoi. Siinä samaistuu niin helposti Jodieen.
(c) Google

Jodien isähahmona toimii tutkija Nathan Dawkins, joka on alusta asti todella lempeä Jodieta kohtaan. Vahva ja jämpti, kuitenkin isällisellä tavalla rauhallinen. Nathanista näkee, että hän ei haluaisi Jodielle käyvän ikinä mitään, ja sääliäkin pelaaja Nathania tuntee joissain kohdin. Pelin loppua kohden Nathanista tulee esiin uusia piirteitä, jotka saattavat järkyttää pelaajaa.

(c) Google


Nathanin apuna on toinen tutkija, Cole Freeman. Cole on myös lempeä, ja tsemppaa Jodieta lapsesta asti. Cole pitää Jodieta "pienenä prinsessana", ja on huvittavaa katsoa, kun Jodie teini-ikäisenä angstailee Colelle, joka vain ottaa Jodien huutelut toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Cole on loppuun asti Jodien tukena ja apuna, ja tarkoitan, että TODELLAKIN loppuun asti. Jos pelaaja niin haluaa.

(c) Google


Yksi merkittävimmistä hahmoista on myös Ryan Clayton, joka on CIA:n agentti. Kun Jodie ensimmäistä kertaa näkee Ryanin, pelaajalle tulee kuva, että Ryan on kunnon asshole ja syvältä sieltä itsestään ja ylimielinen ja ties mitä. Siltä ei voi välttyä. Ryan vie Jodien CIA:han agenttikoulutukseen vastoin Jodien tahtoa, ja tästä lähtien Jodie tulee työskentelemään Ryanin kanssa lähes jatkuvasti. Pelaajan valinnoista riippuu, kehkeytyykö Ryanin ja Jodien jutusta jotain enemmän, vai jääkö se vihatasolle.

(c) Google


Pelin kulku

Pelin kulku on hieman sekavaa, koska se hyppii eri osissa Jodien ikäkautta; välillä pelaaja pelaa Jodien lapsuutta, välillä aikuisikää, sitten taas hypätään lapsuuteen yms. Kun pelasin ensimmäisen kerran koko pelin läpi, vasta toisella pelikerralla osasin yhdistää eri pelin aikakaudet toisiinsa. 

Toisaalta se, ettei peli kulje suoraan lapsuudesta aikuisikään, on hyvä juttu, koska pelaajalla pysyy mielenkiinto kokoajan päällä. Ei voi tietää, minkälainen luku seuraavaksi pelattavaksi tulee.
Pelin aikana Jodie tapaa hyvin erilaisia ihmisiä, joiden kanssa joutuu joko ongelmiin tai ei. Joitakin päätöksiä pelaajan tehtäessä osa näistä henkilöistä voi vaikuttaa Jodien tulevaisuuteen tavalla tai toisella, tai sitten ei. 

(c) Google

Se on myös hauskaa, että se, mihin suuntaan peli lopulta menee, riippuu täysin pelaajan päätöksistä. Pelaajan päätöksistä riippuen ihmisiä voi kuolla, ja sekin vaikuttaa Jodien tulevaisuuteen. Luvun pelattuaan pelaaja voi halutessaan pelata sen uusiksi, ja valita toisin, mutta silloin koko muu tallennus häviää - tottakai, koska sitten peli muuttuu eri suuntaan eri päätöksistä.

Yleinen mielipide

Ehdottomasti paras videopeli, mitä olen ikinä pelannut. Siinä on laajalti eri lukuja liittyen taistelemiseen, pakenemiseen, rakastumiseen, menettämiseen ja Aidenin kanssa ongelmiin joutumiseen, joten peli sopii käytännössä kaikille. Ikäraja siinä on K-16, ja minusta se on tuohon peliin sopiva. 

Peli maksaa n. 20€ joten ei ole edes hääppöinen hinta. Sitä voi pelata yksin tai kaksin (jolloin toinen on Jodie ja toinen Aiden), ja se sopii sekä PS3:lle että PS4:lle. 

Pelin ohjaaja David Cage sanoi, että ei itse  tykkää, jos peleille tai elokuville tehdään jatko-osia, joten odotettavissa on, ettei tällekkään pelille jatko-osaa tule. Se on harmi, koska peli loppuu sellaiseen kohtaan, josta voisi hyvin kehitellä jatko-osan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti