perjantai 9. joulukuuta 2016

Joulukalenteriluukku 9: Joulumuistoja lapsuudesta

Olin vuorotellen joka joulu joko äidillä tai iskällä. Vastaavasti olin toisen heistä luona sitten uuden vuoden. Minulla on siis kahdenlaisia lapsuuden joulumuistoja, joten kerron molemmista.

Lapsuuden joulu iskän luona

Yleensä olemme olleet joulun kotona, muutaman kerran sitten muualla (sukulaisilla, mökillä) mutta eniten kotona. Kuusi hankittiin muutaman viikon sisällä ennen joulua, ja joko koristelimme sen heti tai päivää ennen joulua. Kuusi oli meillä aina parvekkeelle vievän oven vieressä. 
Jouluaattona söimme pitkän kaavan kautta jouluruokaa. Aamuisin herätessä koko asunto tuoksui kinkulta, ja siihen oli ihana herätä! Oli joulumusiikkia, kynttilöitä ja söimme koko porukka samaan aikaan pöydän ääressä. Minulla oli nuorempaan tapana lukea Aku Ankkaa ruokapöydässä, mutta en jouluna (ja muutenkin se on nyt jäänyt aika lailla pois). 
Sitten koko illan odotimme, milloin pukki tulee. Katsoimme kelloa jatkuvasti. En pystynyt keskittymään vaikka Jutan kanssa leikkimäänkään kunnolla, kun mahan pohjassa kutkutti ajatus, että milloin pukki tulee. 
Lopulta joulupukki tuli, ja istuimme kaikki olohuoneessa. Telkkari sammutettiin, kun kotiovellemme koputettiin. Pukki istui keskellä olohuonetta, me lapset levittäydyimme sohville.
En juuri ikinä uskaltanut mennä pukin syliin tai laulaa pukin kanssa. Ujo kun olen :D Piilouduin vain tonttulakkiini syvemmälle ja en puhunut mitään.
Ja kun pukki sitten lähti, alkoi suunnaton lahjapaperien repiminen. Iskä koitti sitä mukaan kerätä niitä roskia pois. Ja lopulta loppuillan keskityimmekin lahjoihimme, ja soittelimme sukulaisille "kiitos lahjasta!"-puheluita.

Lapsuuden joulu äitin luona

Niin pitkälle kuin muistan, olemme joulun olleet enoni Tarmon ja hänen puolisonsa Marikan luona joka kerta. Kerran olimme muistaakseni Ähtärissä mummilassa? Tarmon ja Marikan luona on helpompaa olla, koska heillä on tosi iso kolmikerroksinen omakotitalo, joten tilaa on kaikille. 
Kuusen hankimme kyllä myös äidin luokse, ja koristelimme sen aina päivää ennenkuin lähdimme Nummelle. Lähdimme yleensä 23.pvä. Minä, Jutta ja serkkumme Iida ja Henna (ja toisinaan Senjakin) innoissamme leikimme ja teimme erilaisia joulujuttuja ja valvoimme pitkään. Joinain öinä juttelime hiljaa Hennan kanssa joulusta, kun Jutta ja Iida nukkuivat. Meitä jännitti aina ihan kamalasti pukin tuleminen. 
Samoin kuin iskän luona myös Nummella ollessa aamulla herätessämme talo tuoksui kinkulle. Nukuimme aina kolmannessa kerroksessa Hennan huoneessa, ja keittiö on kakkoskerroksessa, mutta suoraan Hennan huoneen yläpuolella, joten tuoksu valtasi Hennan huoneen kokonaan. 
Söimme hyvin koko päivän, ja aina kun iski nälkä, sai käydä syömässä lisää. Katsoimme televisiosta Joulupukin kuumaa linjaa ja Lumiukkoa (vai mikäs sen jouluohjelman nimi oli) ja muita jouluohjelmia. Ja niin jännitimme että milloin joulupukki tulee. Katsoimme tyttöjen kanssa ikkunasta  ohimeneviä autoja, joissa useimmissa oli joulupukki, ja mietimme, mikä auto kaartuisi pihaan. 
No lopulta joulupukki tuli ja sama kuvio meni kuin iskän luona vietetyissä jouluissa. Seuraavakin yö meni valvoessa, kun tyttöjen kanssa tutustuimme lahjoihimme ja näytimme, mitä saimme. 

Huonoja muistoja ei ole syntynyt kertaakaan. Ainoastaan sellaisia mukavia lapsuuden joulumuistoja <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti