maanantai 30. lokakuuta 2017

Ravintolisät Tooran raakailuun

Tooran kanssa olemme siirtyneet niinkutsutusti 50/50-ruokintaan, jossa puolet ruuasta on nappulaa ja puolet lihaa. Aluksi syötimme Tooralle vain teollista ruokaa, mutta kiinnostus raakailuun nostatti siipiään, ja omasta mielestäni raakaruokinta on parempi vaihtoehto kissalle (ja koiralle) kuin vain teollinen ruoka. Tästäkin on mielipiteitä, mutta tämäpä on omani.
Tällä hetkellä Toora syö kolmesti päivässä. Se saa aamulla raakalihapullan, päivällä nappulaa (syötämme Purenaturalin Cat Sterilized Adult Chicken-ruokaa) ja illalla ennen nukkumaan menoa uuden raakalihapullan. Nyt tosin koitamme välillä korvata pullan esimerkiksi jäisellä kanankaulalla, jauhelihalla tai vastaavalla. Myöskin ainoa lisä tällä hetkellä on Nutrolinin Kissa-öljy. Ja iloinen yllätys oli se, että Toora ei itseasiassa ole kamalan nirso, ja se taas helpottaa tätä raakailua, kun voi tarjota erilaisia lihoja ja Toora mielellään ne syö.

Myös 50/50-ruokintaan tarvitsee kissa ravintolisiä, sillä ne eivät täyty kokonaan tuolla ruokinnalla. Emme ole antaneet muita lisiä vielä, sillä olemme vasta testailleet ja katsoneet, syökö Toora lihaa edes ollenkaan. Pikkuhiljaa olemme nappulan määrää hieman vähentänyt, ja nyt ne lisien otto ruokintaan mukaan tulee ajankohtaiseksi.
Kuten varmasti jokainen raakailun aloittaja, itse olin täysin ulapalla, että mitä lisiä Toora tarvitsee, kuinka paljon, miten usein ja sitä rataa. Onneksi ystäväni auttoi, sillä hänen kissansa syö käsittääkseni pelkkää raakaruokaa, ja hän oli perillä noista lisistä. Hänen avustuksellaan siis pohdin, mitä aion Tooralle antaa. Ja tähän lopulta päädyin:

- ADE-vitamiinit ja omegat: Möllerin kalanmaksaöljy
- Jodi: Islamer merilevä
- Sinkki: Biozink
- Kalsium: Aptus Calphosum
- B-vitamiini: BE-liuos

Ystäväni antaa samoja lisiä omalle kissalleen, ja koska noita lisävaihtoehtoja on oikeasti ties kuinka paljon, totesin, että samoja lisiä minäkin käytän - ainakin voin olla 100% varma, että nämä ovat juuri sopivia lisiä.
Nyt marraskuussa hankin nuo, ja katson, kuinka maistuvat Tooralle. Tuosta BE-liuoksesta on puhuttu, että se ei välttämättä kaikille kissoille maistu (enkä yhtään ihmettele, omaankin nenään se haisee aika kamalalle), mutta muut täytyisi olla sellaisia, että menevät alas ongelmitta. Ideaali tilanne olisi se, että saisin päivän lisät annettua Tooralle aamuruualla (ei tarvitsisi Tytön iltaruualla tapella niiden kanssa, kun hän ei tästä oikein hypi innoissaan, vaikkakin ymmärtää pointtini), mutta sehän onkin eri asia, että suostuuko Toora niitä kaikkia syömään. Välillä olen tuota Nutrolinia joutunut antamaan osan aamulla ja osan illalla, kun ei ole suostunut syömään koko öljyannosta aamulla ruuassa. Jos joudun samojen ongelmien kanssa taas painimaan, niin sitten jätän vaikka iltaruualle semmoisen tai semmoiset lisät, jotka Tytön on helppo annostella ruuassa. Arkisinhan minä kaikista ruokinnoista vastaan, kun Tyttö on koulun asuntolalla, mutta viikonloppuisin hän osallistuu myös, kun tulee kotiin.

Annosmäärät lisistä olen jo laskenut, ja sekin ystävän opastuksella, joten ei sen kohdalta enää mietitytä mikään. Miksi nämä lisät sitten? Lihasta kissa ei saa tarpeeksi tai ollenkaan niitä kaikkia, mitä se tarvitsisi, joten ne on pakko antaa ravintolisänä. Ja haluan kuitenkin, että Toora voi mahdollisimman hyvin - sen voi taata parhaiten täydellisesti suunnitellulla ruokavaliolla.
Nyt kun ruokinta on lisien kohdalta suunniteltu, olen enemmän jopa innoissani. Toivottavasti tuo paskatassu nyt vaan suostuisi sitten syömäänkin ne lisät, ettei tarvitsisi niiden kanssa tapella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti