sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Hiirten terraarioiden siivoamisen portaat

Minulta toivottiin postausta, jossa kerron, miten siivoan hiiriemme terraarioita. Omalle kohdalleni sellaisen siivoamisesta on kehittynyt tietynlainen järjestys, miten siivon ja mitä siivoan, milloin siivoan, KUN siivoan. Tekee homman niin paljon helpommaksi, kun on tietty järjestys, miten etenen terraarion siivoamisessa. Ja itseasiassa terraarioiden siivoaminen on todella TODELLA rentouttavaa! Ette saa tällä kertaa kuvia, mutta toivottavasti jaksatte tätä tylsää tekstiä lukea senkin edestä. ;)

1. Hiiret pois

Ensiksi aloitan siivoamisen aina hiirten siirtämisellä terraariosta pois. Hiiret menevät Faunaboksiin, ja Faunaboksi taasen jonnekkin kissan ulottumattomiin (Toora saattaa kiusata muuten hiiriä). Kuitenkin sellaiseen paikkaan, josta boksi ei voi pudota tai kaatua, eikä Toora pääse käsiksi boksiin tai hiiriin. 

2. Ja sitten tavarat vit...pois

Pesämökit, juomapullot, kiipeilytavarat, herkkutikut... Kaiken muun, PAITSI pahviset jutut, heinän, ruuat ja pohjamateriaalin kerään pois, ja pesen ne keittiössä (en tietty herkkutikkuja pese. Maalaisjärkeä saa käyttää). Meillä on eläinten tavaroiden pesuun oma tiskiharja ja kuivaamiseen oma pyyhe. Keraamiset kipot, juomapullot yms. pesen Fairylla ja kuumalla vedellä, puisia juttuja en pese ikinä sillä, vaan pelkästään kuumalla vedellä. Puu kuitenkin imee sitä pesuainetta itseensä, siksi en niihin käytä Fairya. Jos puinen tavara on hyvin sontainen, heitän sen vaan pois. Tavarat jäävät kuivumaan niille tarkoitetun pyyhkeen päälle keittiöön. 

Joka siivouskerta en pese puisia tavaroita kuumalla vedellä, sillä kun puhdistetussa terraariossa on jotain, joka tuoksuu hiiren nenään sen omalta, hiirelle ei tule suuri tarve merkkailla heti terraariota uusiksi kokonaan. Puiset tavarat pesen vähän harvemmin, tai sitten jätän yhden sellaisen pesämökin pesemättä, ja muut pesen.

3. Käydään käsiksi pohjamateriaaliin

Pohjamateriaalin, syödyt tai virtsaiset pahvit sekä ruuan jämät heitän suoraan jätesäkkiin. Meillä on käytössä 200l jätesäkkejä, joihin siivoamme aina nuo sotkut, ja kun säkki on tarpeeksi täynnä, se viedään roskiin (nuo säkit ovat niin heppoisia, että kun tyhjentää muut roskat sieltä roskakatoksen pönttöihin, itse pussikin pitää saman tien heittää pois, kun menee hajalle). Jos siivoan ihan kunnolla, imuroin loput roskat terraariosta, mitä en saa lapiolla tai rätillä otettua pois. Sellainen normaali viikkosiivous ei vaadi imurointia, mutta jos esimerkiksi vaikka eläin vaihtuu terraariossa, sinne on kuollut eläin tms niin sitten panostan hieman enemmän siivoamiseen.

4. (Vapaaehtoinen) Nyt heiluu rätti ja pesuaine!

Mikäli terraario haisee vahvasti, siellä vaihtuu eläin/tulee uusia eläimiä, sinne on kuollut eläin tai esimerkiksi joku on löysällä vatsalla, terraario pestään. Keyet muoviboksit pesen kuumalla vedellä ja Fairylla suihkussa, mutta painavat lasiterraariot hinkkaan mikrokuitupyyhkeellä ja laimennetulla pesuaineella. Tämä ei ole tarpeellinen juttu, mikäli kyseessä on vain basic viikkosiivous, mutta toisinaan tähän joudun em. syistä myös turvautumaan.

5. Uusi puhdas pohja - ja puhtaat tavarat

Mikäli olen hinkannut pesuaineella terraarion, odotan, että pesuaine (laimennettu!) kuivuu kokonaan ennen uuden pohjamateriaalin laittamista. Suihkun kautta käyneet muoviboksit kuivaan pyyhkeellä kauttaaltaan. Noihin terraarioihin minulla ei ole erikseen omia pyyhkeitä, sillä kuivaamisen jälkeen pyyhkeet lentävät pyykkikoriin suoraan.
Uutta pohjamateriaalia laitan aika reippaasti. Sitten laitan myös uudet heinät, (mahdollisesti pestyt) kopit, tikkaat, oksat, yms, uudet ruuat, vesipullot ja pahvilaatikkoja, vessapaperirullia sekä muita vastaavia. Laitan yleensä myös talouspaperia, siitä hiiret tekevät pesän.

6. Ready. Hiiret takaisin

Tämän kaiken jälkeen laitan hiiret yksi kerrallaan takaisin terraarioon, mutta suoritan jokaiselle terveystarkastuksen ennen sitä. Viikoittain pyrin tekemään jokaiselle perusteellisen terveystarkastuksen, ja tässä vaiheessa se onnistuu hyvin.

Korostan sitä, että siivoaminen on paljon mukavampaa, kun on joku tietty järjestys, miten siivota. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rakas 16-vuotias Lotta

Monet bloggaajat ovat kirjoittaneet kirjeitä tulevaisuuden minälleen - minä aion tällä kertaa kirjoittaa menneisyyden minälleni kirjeen, näi...