tiistai 17. heinäkuuta 2018

Rakas 16-vuotias Lotta

Monet bloggaajat ovat kirjoittaneet kirjeitä tulevaisuuden minälleen - minä aion tällä kertaa kirjoittaa menneisyyden minälleni kirjeen, näin blogitekstin muodossa. Löysin päiväkirjani, jota kirjoitin 01/2014 - 11/2014, eli 9.lk puolesta välistä ammatillisen koulutuksen 1. vuoden puolen väliin saakka. Minä olin aikamoisissa tunnemyrskyissä pyörivä teini, jonka elämä oli välillä kaikenlaista hullunmyllyä. Nykyään sitä vain pohtii, kuinka olisi ollut tärkeää saada kuulla tietyt asiat tiettyyn aikaan - mutta ne asiat olivat sellaisia, jotka vain minä olisin voinut itselleni sanoa. Ja nyt ne kirjoitan.

Hei 16-vuotias Lotta,

Täällä kirjoittelee sinulle vanhempi Lotta, parikymppinen sellainen. On asioita, mitä sinun tulisi saada tietää. Asioita, joiden tietäminen ehkä helpottaa päätäsi, joka on tällä hetkellä melkoisen sekaisin. Ja tiedätkö mitä? Se on okei.

Stressaat kovasti asioista. Sinulla on tapana kasata monta asiaa päällekkäin hoidettavaksi, ja kun et saa niitä hoidettua, ärsyynnyt. Älä huoli. Se on täysin ymmärrettävää. Kun kasvat aikuiseksi, opit kontrolloimaan asioita fiksummin. Se ei tee sinusta huonoa tai epäonnistunutta, jollet saa asioita tehtyä deadlineen mennessä. Ota yksi asia kerrallaan hoidettavaksi, koska siitä se lähtee. Et Sinä kokonaista lankasolmuakaan lähde avaamaan niin, että koitat kerralla koko solmua avata, vaan aloitat pienemmistä solmuista. Tuosta hölmöstä tavasta stressata turhista asioista tuskin koskaan pääset eroon, mutta voin luvata sen Sinulle, että se helpottuu iän myötä.

On okei tuntua siltä, ettei kukaan ymmärrä Sinua. Olet teini-iässä ja silloin ajatukset tuntuvat olevan kovin epäselkeitä ymmärrettäväksi itsekään. Muista, että Sinulla on ystäviä. Ja arvaa mitä - suurin osa heistä on tänäkin päivänä Sinun ystäviäsi. Esimerkiksi Sofia, Minna ja Linda ovat edelleen rinnallasi. Osa nykyisistä ystävistäsi on lähtenyt jo eri suuntaan, mutta se ei tarkoita, että jäisit yksin. Tulet saamaan myöhemmin paljon uusia ystäviä, joiden kanssa olet paljon tekemisissä. Vaikkei se siltä nyt tuntuisikaan, niin sen voin luvata Sinulle. Se vain kuuluu asiaan, että mitä vanhemmaksi kasvaa, sitä enemmän rupeaa silloisista ystävistään kasvamaan erilleen. Se on elämää.

Aina kaikki ei mene hyvin. Tulet kohtaamaan suuria vastoinkäymisiä, sydänsuruja ja selkään puukotuksia. Elämä on kuitenkin tosi jännä juttu - kaikella on tarkoituksensa. Kun tapahtuu jotain huonoa, se on enne siitä, että tulet saamaan elämääsi jotain tosi hyvää. Kamppailet tällä hetkellä monien asioiden kanssa. Joistakin asioista irti päästäminen tulee sattumaan, sitä en edes kiellä. Niistä irroittaminen mahdollistaa kuitenkin sen, että pääset kokemaan jotain aivan ihanaa ja uutta. Uskalla hypätä tuntemattomaan. Poistu mukavuusalueeltasi.

Muista se, ettei Sinun tarvitse ikinä ketään miellyttää. Miellytä itseäsi, niin se riittää. Lähipiirilläsi tulee olemaan vaikeaa välillä, ja joskus he yrittävät tukeutua Sinuun. Sinulla on lupa ja velvollisuus tukea heitä, mutta älä ikinä lähde ratkaisemaan toisen ongelmia. Se ei ole Sinun tehtäväsi. Jos joku on maassa, voit auttaa häntä nousemaan ylös, mutta älä nosta häntä. Loppujen lopuksi kaikki ongelmat on ihmisten itse voitettava. Halusi auttaa muita ihmisiä on ihailtavaa, mutta älä luo sen vuoksi itsellesi stressiä.

Sinusta tulee kasvamaan upea, rohkea ja vahva nainen. Tänä päivänä, kun tässä tätä Sinulle kirjoitan, olen tosi onnellinen nykyiseen elämääni. Kaikki tuntuu loksahtavan nyt paikoilleen. Ehkä nyt ei tunnu siltä, että asiat tulisivat olemaan hyvin, mutta voin vannoa sen. Pääset elämään juuri sellaista elämää, kuin itse haluat. Mikään ei estä Sinua, Sinulle on koko maailma avoinna ja voit tehdä, mitä ikinä haluat. Ennen kaikkea Sinulla on maailman parhaimmat ihmiset tukenasi ja lähelläsi. Älä koskaan unohda sitä.

Ja ennen kaikkea haluan sen sinulle sanoa, että älä pelkää tehdä virheitä. Niitä jokainen tekee, enemmän ja vähemmän. Tulet tekemään niitä vielä vanhanakin. Mutta hei, se kuuluu asiaan. Ei ihminen ole robotti, joka tekee kaiken aina täydellisesti. Jos ei välillä epäonnistuisi, ei onnistumisetkaan tuntuisi niin upealta. 

Tsemppiä, kyllä sinä pärjäät.

Rakkaudella,
20-vuotias Lotta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti